sâmbătă, 21 ianuarie 2012

mici bucurii

sunt tare bucuroasa, si am doua motive: primul e ca am descoperit  (liternet.ro) un discurs incredibil, de fapt nu atat discursul cat atitudinea unui om (Solomon Marcus).., e vorba despre Singuratatea Matematicianului, despre matematica si intersectia ei cu viata de zi de zi, cat de prezenta si ne-recunoscuta, foarte interesant, din pacate nu am inteles multe multe pasaje, (dau vina pe ora tarzie aseara hihi..). asa ca pe la 2 am dupa ce am terminat de citit, am incercat sa ma apropii de tema expusa, am inceput (cum nu..) cu Lista Millenium al Clay Mathematic Institute, m-am bucurat de reusita rusului care a demonstrat  Conjectura Poincare si care a refuzat premiul de 1 milion de dolari, epicul atrage intotdeuna, asa ca m-am eliberat si am incercat sa inteleg care era problema cu adevarat haah asa ca m-am uitat la prima problema care nu e rezolvata, P=nP,  de unde repede am ajuns la "The traveling salesman problem (TSP) is an NP-hard problem in combinatorial optimization studied in operations research and theoretical computer science. Given a list of cities and their pairwise distances, the task is to find the shortest possible tour that visits each city exactly once" si una alta am ajuns la geometria ne-euclidiana si cam aici m-am oprit. adica la genunchiul broastei. Ja. (am ris exact cu ja-ul lui Al Pacino in  Scent of a  woman.. ) era ora 4am, lasa ca si maine e o zi, mi-am spus, inca crezand in mine.
a doua zi, vazand ca nu prea reusesc sa ma descurc in textul lui Solomon Marcus, am decis sa ma multumesc cu descoperirea lui ca Om, ca forma de a fi, cu atitudinea lui in fata vietii, stiintei, cercetarii, si m-am delectat cu comentariile la discurs, pe care le-am inteles cu mult mai bine, ura! voi reciti in seara asta si poate voi relua un pic studiul vreunei parti asa mai pe intelesul tuturor din matematica, cum ar fi "Is 10 a solitary number?" Ja. in plus, voi cauta un site de matematica for dummies care sa imi explice aplicatia matematicii in viata, voi incepe cu wikipedia ca am gasit cateva articole care promit..


al doilea motiv de bucurie e ca dupa ce i-am spus lui ttP despre discursul asta azi dimineata, mai pe seara m-a sunat sa ma intrebe cum il gaseste pe net. Asa ca: www.liternet.ro, apoi editura, alegeti catalog integral. pe noua fereastra in dreapta jos sunt diverse categorii: carti pentri copii, eseu.. alegeti Palimpsest si aici este a cincea carte de pe lista. bucuria vine din (re)descoperirea faptului ca tata foloseste cu dezinvoltura avantajele erei moderne si ca asta inseamna ca este inca tanar, ca nu este anchilozat nici rigid si asta ma face sa fiu mandra de el, chit ca n-am nici un merit in asta.


de fapt toata povestea a pornit de la curiozitatea produsa de cuvantul "palimpsest", pe care cred ca nu l-am auzit niciodata pronuntat. nu cred, sunt sigura. palimpsest. e genul de cuvant pe care il pun in testele ..cum este corect: palimsest sau palimpsest?  eu as fi ales versiunea fara "p", jajjaja!!!!


in concluzie, sunt bucuroasa, in plus, e sambata si nu e frig. what else could I wish for??

Un comentariu:

  1. http://dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/minunata-singuratate-matematicianului#

    Uite, Oana, un comentariu la cartea lui Solomon Marcus, eu zic că e scris frumos, de un băiat pe care l-am cunoscut pe când câștiga olimpiade (mereu cu premiul I), acum un tânăr perfect integrat în elita culturală, atâta cât este ea la noi. Autentic, zic eu.

    Zuzu mă umple iar de culori (de la cutie, machiaj), dau să râd și mă oprește: ”Nu se râde la caofor!” Auzi: caofor!

    RăspundețiȘtergere