miercuri, 9 februarie 2011

alfa zulu india

azi ii spun unui pacient de 75 de ani: cititi va rog prima linie, si incepe: tango, hotel, bravo, mike, zulu.
am crezut, sincer si plat, ca avea probleme la mansarda.
explicatia: locotenent colonel de politie pensionat..citea in alfabetul fonetic international....

 a nu judeca....

2 comentarii:

  1. Minunată expresia ta cu "mansarda" (ca recipient, "cutiuţă", "colivie"). M-am uitat într-un articol al Rodicăi Zafiu, ştiam de el, şi am găsit explicaţii frumuşele referitoare la tendinţa de a plasa metaforele nebuniei la "etaj", printr-o aducere la nivel cu capul (dovleac, bostan, bilă). Nebunia ca surplus (de sticleţi, pitici pe creier, lilieci, păsărele, în general) sau ca deficit (când lipseşte "o doagă"). Prin contaminare, iese o sintagmă ridicolă, de genul: "Nu-mi plac oamenii care au păsărele lipsă în mansardă chiar dacă sunt deştepţi". Ha ha...

    Azi am văzut la TV o pisică vagaboandă care se plimba printr-o instituţie publică - la şcoală avem şi noi una "gordita" care doarme la toaleta profilor, pe un calorifer, sub o perdea Paşcani! Dacă umbli cu atenţie, continuă să toarcă şi să-şi închidă ochii pe jumătate, a alint. În fine, chestia e că şi despre pisică se spun multe: a arăta pisica cuiva (a ameninţa, a şantaja), a rupe pisica-n două (a decide), a te spăla ca pisica (superficial), pisica are 9 vieţi. Clar e că pisica cu clopoţei nu prinde şoareci, deşi, o spune Nicolae Filimon în "Ciocoii ...", "ce naşte din pisică şoareci mănâncă"! Miha, cu nişte ochi de pisică (la ora asta!)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai auzit una drăguţă despre sănătatea mentală: să ai toate ţiglele pe casă!

    Filosofii vorbesc azi despre citit, la ce foloseşte "o floare la butonieră": 1.citim ca să scriem, citim mai mult ca să scriem mai bine - scriu şi cei care nu citesc, dar nu se poate citi ce scrie! (Pleşu) 2.cititul e o întâlnire cu altul, în absenţa lui 3. efectul unei nevoi de a pune în acord întrebările tale cu întrebările altora, spiritul la îndemână 4. mai scapi de tine, e o mare plictiseală să stai singur ("Mie-mi spui!, zice Pleşu)

    Patologia lecturii - 1.aiuritul, poţi citi prost (Don Quijote şi d-na Bovary) 2.bulimicul, chestie de dozaj - cititul nu trebuie să-ţi împuţineze fiinţa, ci, dimpotrivă, să te integreze în lumea ta, valabil pentru cei cu multe dioptrii, pentru cei care, între dormitor şi baie, pe o măsuţă, găsesc o carte şi se opresc să o citească! 3.specialistul - singura plăcere stă în performanţa care poate rezulta din citit. 4.lectorul suspicios - să vedem unde "bate" autorul.

    E bună lectura orientată, să citeşti pe probleme personale, ca să poţi găsi o completare a interogaţiilor tale. De aceea, listele de lecturi sunt inutile, nu există reţete. "Să fie ogorul arat cum trebuie", să nu se vadă, de sus, o junglă în mintea ta - definiţia omului cult!

    Cum citim? Al.Dragomir citea ca să se confrunte cu textul, C.Noica citea ca să se identifice cu textul (Platon devine "Platonul meu").

    Statistică: un grup de cercetători englezi (!) a stabilit că cititul reduce semnificativ stresul, e mai eficientă decât multe alte chestii - lectura -68%, muzica - 61%, ceaiul de la ora 5 - 51%, plimbarea în natură - 21% ("Eu am simţit asta, cu plimbarea, şi de aceea citesc mai abitir! Pleşu)

    - îngerii nu citesc, ei ştiu deja totul
    - Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi. (Pleşu)

    RăspundețiȘtergere