duminică, 7 noiembrie 2010

cersetorul de afecte

mamica spune ca toti suntem niste cersetori de afect(iune), unii pe fata, galagiosi si reivindicativi, altii tacuti, retrasi in banca lor, de parca nimic nu i-ar atinge nici de bine nici de rau. dar ca la urma urmei toti asteptam sa ne mangaie cineva cu privirea, sa ne imbratiseze, sa ne laude sau sa se laude cu noi, sa recomande reteta noastra de cozonac, sa ni se ceara noi post-uri pe matusica, ce mai, cersetor in toata puterea cuvantului. definit prin cersit, iti cere, te roaga, se milogeste, nu insemna neaparat ca n-are ceea ce iti cere, cred ca forma cea mai frecventa e cea nonverbala - de unde si expresia ¨privire de caine milog¨.

am un pacient, are 50 si ceva de ani, cred ca e director sau  post similar de responsabilitate si conducere, sufera de un glaucom foarte agresiv, cu jumatate din camp vizual pierdut,  e deja operat de 2 ori in fiecare ochi, nu suporta nici un tratament hipotensor in picaturi ca face diverse reactii alergice, cu alte cuvinte un caz dificil. doar ca exista multe modalitati de a-ti asuma boala, el in particular e foarte intepat, pune la indoiala orice ii spui, nu e niciodata multumit, si nu e din cauza bolii. adica nu e revoltat impotriva glaucomului ci impotriva noastra, care oricum facem tot ce e posibil ca sa mentina vederea de acum, ca tesutul nervos deja pierdut nu se mai poate recupera, vine aici aici la clinica de vreo 7 ani si s-a mentinut stabil in tot timpul acesta.. e un pacient antipatic care vorbeste sictirit cu fetele de la intrare-receptie, arunca cu dispret cartela de asigurat, nu poate sa vina la control decat cand el poate sa vina (si prin urmare il vedem toti medicii din echipa de glaucom si pe urma se plange ca nu il vede mereu acelasi medic), cere explicatii lungi -vine cu o lista de altfel- nu e multumit de nici una, cand asteapta 15 minute pe hol intra cu o falca in cer si una in pamant, iar sotia e si mai rau. ii canta in struna, ca de ce nu i s-a facut operatia asta de la inceput, ca de ce il doare a treia zi dupa ce s-a operat cand la celelate operatii in 2 zile ii trecuse, ca ea a citit in prospect ca cicloplegicul e contraindicat pentru pacientii cu un anume tip de glaucoma si ca evident ca nu i l-a dat.. ii explic ca sotul ei e deja operat de catarata si ca nu mai poate face un atac acut de glaucom si ca deci poate sa ii puna cicloplegicul fara probleme si ca din cauza asta il doare, ca daca i-ar fi pus picaturile asa cum ii spusesem, nu l-ar fi durut... 
ma rog, ideea este ca in general face cam ce vrea  (imi si imaginez consortiul familial el&co criticand deciziile noastre citind reteta cu un pf! uite cum doctorita asta noua ne da un tratament care scrie mare pe prima pagina ca e contraindicat in glaucom, eu nu stiu de ce mai mergem la clinica asta, ca nu citesc nici prospectele medicii astia, si ce zici de asta, corticosteroizii cresc tensiunea intraoculara, si tie iti da de 5 (cinci) ori pe zi, nu , nu, asta e inacceptabil, draga, eu zic sa pui o data pe zi din coliriul asta cu eticheta verde, si unguentul? da, unguentul da,  ca e cu antibiotic, si pe tine te-au operat acum 2 zile, da, mult unguent, cred ca de 3 ori pe zi e prea putin, mai bine ai lua si unul pe gura, ce zici, da, da, ca la operatia de prostata mi-au dat o saptamana intreaga augmentin, mai avem in casa ca uite ca nu am facut nici o infectie, si ce facem , lasam ochiul acoperit cum zic ei sau tu ce zici, pai eu cred ca o zi acoperit a fost suficient, acum trebuie sa stea la aer sa se usuce ca asa e normal, trebuie sa se usuce si sa cada firele, draga, ti-au pus fire, da, nu stiu de ce, ca la a doua operatie la dreptul nu mi-au pus, ah, draga, tu ai o boala foarte grea si nenorocita, dar luptam impreuna, hai sa iti pun unguentul....)
prin urmare, acum ca il cunosc, il tratez destul de rezervat , la inceput ii explicam posibilitatile terapeutice si aveam multa rabdare, stateam cam 40 de minute sau mai mult doar cu el.. pana cand mi-am dat seama ca e inutil. trist, nu? ei duc o lupta paralela cu noi. nu se mai stie cine e dusmanul si cine cu cine se aliaza, cateodata pare ca glaucomul si el semneaza mici tratate de boicot, e greu sa tratezi cand nu stii cu cine lupti..

nu mai stiu ce legatura avea pacientul acesta cu cersetorul de afecte. cred ca vroiam sa spun ca medicul e si el un om si ca are nevoie de un feedback, un feekback de incredere. nu vorbesc de un abandon total al pacientului ci de o relatie de stat la masa rotunda si uite care sunt cartile uite care e planul, suntem impreuna in lupta asta, tu ai nevoie de cunostintele mele de medic dar si eu am nevoie sa accepti ajutorul meu. Cum spunea Leon Bloy: Nu se stie niciodata cine da si cine primeste .. ma rog, eu nu l-am citit pe Bloy dar Steinhardt il cita des in JF..
 noapte buna, ma duc sa vad stirile, catalanii l-au primit destul de rece pe Papa Benedicto care a venit sa sfinteasca Sagrada Familia (ha, de parca cineva ar simti ca Sagrada Familia e de fapt si de adevaratelea o biserica) a fost un scandal mare in legatura cu cheltuielile cu vizita lui aici, ca tara e in recesiune vai de capul nostru si noua ne arde de platit 4 milioane de euro in sisteme de securitate pentru vizita unui pontif catolic intr-o tara laica.
eu cred ca sunt asa de acizi pentru ca Papa asta  pur si simplu nu are what it takes to be a Pope.

5 comentarii:

  1. Fara legatura cu textul, in directa legatura cu titlul: cartea lui Emil Brumaru, poet duios, iesen si cam onctuos, "Cersatorul de cafea", cred ca e si o rubrica in Romania literara, o sa verific...
    in fine, un link http://agonia.ro/index.php/poetry/1835373/Balada_crinilor_care_%C5%9Fi-au_scris_frumos

    RăspundețiȘtergere
  2. Texte de acelaşi autor




    Traduceri ale acestui text
    0

    Comentariile membrilor

    print e-mail
    Vizionări: 2386 .



    Balada crinilor care şi-au scris frumos
    poezie [ ]

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    de Emil Brumaru





    Trăia într-un oraş din miazăzi
    Un crin înzăpezit în datorii

    Care primea, scrise pe pluş cu lapte,
    Scrisori de la alt crin, din miazănoapte;

    Oh, pentru cruda lor corespondenţă
    Aveau cea mai naivă diligenţă!

    Ei îşi tăiau cu zimţii de la timbre
    Miresmele-ntre dânşii să le schimbe,

    Poştaşi înflăcăraţi puneau ştampile,
    Cântând din corn, pe sacii cu pistile,

    Plicuri adânci pudra, sculat din zori
    Însuşi directorul caleştilor!!

    Dar crinul ce trăia în miazăzi,
    Fiind înzăpezit în datorii,

    Îi răspundea din ce în ce mai rar
    Celuilalt crin ce bea pe-ascuns mărar.

    Apoi tăcu de tot. O rouă grea
    Strivi parfumul amândurora.

    Şi astfel cei doi crini nu şi-au mai scris,
    Poştaşii au murit, poşta s-a-nchis,

    Doar uneori mai trece monoton
    Prin bulion un vechi poştalion...

    RăspundețiȘtergere
  3. da, stiu, nu redactez foarte bine, e "cersetorul", o sa fiu mai atenta pe viitor, sa nu-ti stric munca

    RăspundețiȘtergere
  4. un crin ce bea marar pe ascuns, ce nebunie de imagine, multumim (noi cititorii..) si nu ne deranjeaza deloc typo-urile.. si parafrazind oleaca, blogul meu e si al tau:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai legatura era ca cersetorul de afecte era si pacientul asta reclacitrant al tau:))))
    E si asta o forma de a cere atentie, sa stii. De exemplu, in cazul copiilor, agresivitatea e chiar cea mai evidenta forma de a cere atentie si afectivitate. Acuma na, desigur, domnul are 50 de ani, ar fi putut gasi o formula mai delicata de a cere atentie:)))
    Cit despre doctor...da, si el e o fiinta omeneasca si are nevoie de feed back pozitiv:))) insa trebuie s aintelegi ca putini sunt cei care il vor oferi; pentru ca pacientul, omul ajuns in postura de a fi pacient, e derutat, confuz, impacientat, neajutorat si speriat. Si vine la doctor ca sa gaseasca acolo o siguranta, asa cum vine copilul la mama sa ii pupe bubita, convins fiind, in capsorul lui, ca asa o sa-i treaca durerea. Pacientul vine la doctor precum copilul, cersind atentie, afectivitate si siguranta: uneori mai mitiit, uneori agresiv, uneori plingind, uneori rizind sfidator... De aia, probabil, sunteti educati voi, medicii, in spiritul asta de "pacientul are mereu dreptate":))) Pentru ca la voi oamenii nu vin sa discute ca de la egal la egal, intre adulti, ci vin privind in sus spre voi, sa ii alinati, sa ii alintati uneori si, poate, sa ii puneti la colt cind e cazul:)))) Si da, nu e placut pentru voi, insa feed backul pozitiv nu il veti obtine pe fata, ci in aceeasi maniera in care un parinte obtine feed back de la copilul lui: un mic gest, un zimbet sau poate, doar o acceptare resemnata a tratamentului pe care i-l dati:)
    Apropos de asta, insa:) postul asta ar trebui sa il scrii in spaniola:))) Ca nu o sa gasesti prea multa intelegere in romana:) dat fiind sistemul si educatia cadrelor medicale aici... tare greu ai sa poti obtine o vorba buna de la un pacient roman; pacientul roman e ca domnul asta:)))) eu ma regasesc in el, oarecum. Si nu ma blamez pe mine; prea multe experiente nasoale am avut in sistemul medical (iar ale mele experiente au fost foarte usurele fata de ale altora) ca sa am incredere deplina in medicul la care merg la o clinica oarecare sau la un spital din Romania :(
    Sunt ca Toma eu cu medicii din tara:) Dupa ce iau reteta, fug repede la net si ma consult cu prietena mea, tot medic roman, dar care lucreaza in Belgia si tai de pe lista frumusel toate medicamentele pe care ea nu mi le recomanda:))))
    Hai pup!

    RăspundețiȘtergere