miercuri, 20 octombrie 2010

noroc in sanatate

noroc la bani, noroc in dragoste, dar ce ziceti de noroc in sanatate?
am un pacient foarte simpatic de vreo 73 de ani care e aproape orb, adica legal el e orb desi vede aproape 70% cu un ochi si 50% cu celalalt. Vede doar central adica doar ce are in fata, daca ii fluturi mana in lateral nu isi da seama. Ei bine, ocluzia unei artere retiniene e ceva destul de putin frecvent in oftalmologie, dar lui i s-a intamplat acum 3 ani. Boala asta nu se poate trata, singurul lucru pe care il putem face e sa controlam factorii de risc ca sa nu faca acelasi lucru in celalalt ochi sau accident cerebrovascular.

Ca factor de risc, fumatul, asa ca s-a lasat de fumat. Controale cardio vasculare, negativ.... nici hipertensiune nici diabet nici probleme de coagulabilitate, Domnu´le, sa vedeti ca de fapt ati avut noroc, ca trombul s-a oprit in ochi, ca daca ajungea la creier faceati infarct cerebral si era mai rau. A inteles pacientul, s-a obisnuit sa nu vada jumatatea de jos a oamenilor si televizorului, oh, da, ne adaptam rapid, oricum, el avea celalalt ochi sanatos, un stil de viata sanatos, sapte nepoti sanatosi..
la un moment dat se planse ca in ochiul bolnav, nu mai vede nici in partea de sus, adica ii ramasese doar asa, ca o gaurica prin care sa priveasca lumea.
mai facuse o ocluzie. pe cealalta artera a retinei - avem una pentru jumatatea superioara si una pentru cea inferioara..
dar avea celalat ochi sanatos, un stil de viata sanatos, sapte nepoti sanatosi..

si intr-o zi vine de urgenta ca nu vede jumatatea de sus cu ochiul cel bun. deja banuia el, si intr-adevar, ocluzie pe artera din ochiul bun.
plangea saracu, ca nu intelegea de ce i se intampla toate astea, ca el a facut ce era de facut, ia aspirina de 100 in fiecare zi, a slabit 10 kile, daca stia, nu s-ar fi lasat de fumat ca cine stie cati ani mai are de trait si nu vrea sa ii traiasca orb, ca el are sapte nepoti, 3 sunt de la prima nevasta de care nu mai stia nimic de 40 de ani de zile, ca viata lui e cititul, ca a fost editor la o revista toata viata, si peste o luna o sa i se mai nasca un nepot in SUA,  ca nevasta asta (a treia..) era extraordinara, intelegi, povestea vietii in cateva minute..
asa ca ii spun ca viziunea asta centrala nu o sa o piarda niciodata, pentru ca vascularizatia maculei, adica retina centrala, in cazul lui depinde de o artera a coroidei nu a retinei care este protejata la nivel fiziologic si nu se poate gatui asa ca celelalte artere ale retinei.

mi s-a linistit.

stiti, de fapt, exista ocluzii de artera cilioretiniana descrise in literatura. Sunt foarte foarte putin frecvente.

2 comentarii:

  1. Apropo de noroc, mai stii ce spune Miron Costin (saracul de el, se plangea de "cumplite vremi" si avea sa moara decapitat de Constantin Cantemir, tatal semianalfabet al luminatului Dimitrie!), pe la 1673, in primul poem din limba romana - "Norocul la un loc nu sta, schimba pasul, n-aduce anul ce-aduce ceasul..." Nu e prea vesel, e in spiritul Ecleziastului, vanitas vanitatum, totul e vanare de vant... Sa nu uitam insa de proverbul care ma alina uneori, pentru ca simt ca se refera si la mine - "La barza chioara ii face Dumnezeu cuib!" Noroc bun, Onita!

    RăspundețiȘtergere